De Champions Tour het Toernooi der Kampioenen

De Champions Tour

De Champions Tour is het golftoernooi der kampioenen georganiseerd door de PGA Tour, deze organiseert elk jaar een serie toernooien in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor golfers vanaf 50 jaar. De meest succesvolle golfers van de PGA Tour zijn doorgegaan om te spelen op de Champions Tour.

Van de 26 toernooien in 2010, is het gegarandeerde minimum officiƫle prijzengeld 51,5 miljoen dollar gedeeld over 26 toernooien, met een record gemiddelde van $1,98 miljoen per wedstrijd. Alle in Amerika gespeeld, behalve de Senior British Open, een toernooi in de Dominicaanse Republiek die in 2008 van start ging, en de toernooien in Canada en Zuid-Korea die in 2010 zijn toegevoegd. Het veelvoud van de toernooien wordt gespeeld over 3 ronden, 54 holes, dat is 1 ronde minder dan reguliere professionele strokeplay toernooien op de PGA Tour. Echter, de vijf senioren majors hebben de volledige 72 holes. Deze golftoernooien bestaan uit 54 holes in drie dagen. Er is geen cut zodat de kans groot is dat de senior Majors zal worden gewonnen door een toonaangevende speler. In 2006 heeft het bestuur van de Champions Tour besloten om spelers de mogelijkheid te bieden om golfkarretjes te gebruiken tijdens de meeste wedstrijden op de tour. Uitgesloten van deze regel zijn de vijf grote kampioenschappen inclusief de pro-ams.

Order of Merit

De Champions Tour heeft een op punten gebaseerde rangorde. Op het einde van het wedstrijdseizoen spelen de 30 topspelers het laatste golftoernooi van het seizoen van de Champions Tour de Charles Schwab Cup Championship.

Senior PGA Championship

De in 1937 opgerichte Senior PGA Championship, was heel lang het enige high-profile toernooi voor golfers boven de 50. Het initiatief voor een senior tour ontstond uit the Legends off Golf, een zeer succesvol evenement in 1978, een competitie tussen teams. De tour werd officieel opgericht in 1980 en was tot oktober 2002 bekend als de Senior PGA TOUR.