European tour de Europese tour

European tour organisatie

De European tour is een professionele golf organisatie met het hoofdkantoor in Engeland gevestigd.

Het is de grote golf organisatie in Europa en is geheel onafhankelijk van de PGA Tour in Amerika.

European tour ook in Nederland

De European tour is ontstaan vanuit de Engelse Golfbond en nu onafhankelijk. In 2007 stonden er 49 golfwedstrijden op het toernooischema van de European tour uit. Deze vinden meestal plaats in Europa, echter gedurende de winter worden op lokaties buiten Europa gespeeld, met uitzondering van Noord-Amerika. De Europese tour wedstrijden worden gehouden in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. In Nederland wordt elk jaar het Dutch Open gespeeld.

In 2008 werden er 4 nieuwe golftoernooien aan de wedstrijdkalender van de European tour toegevoegd:

  • Castelló Masters
  • Indian Masters
  • Madrid Masters
  • Ballantine’s Kampioenschap (welke ook telt voor de Aziatische PGA Tour)

Spelerscategorieën op de European Tour

Afhankelijk van voorgaande prestaties wordt een golfspeler in een categorie geplaatst. De meest vaak voorkomende categorie is 7, de nummers 1 tot en met 120 van het voorafgaande jaar. Categorie 10, zijn de winnaars op de Challenge Tour van het jaar er voor. Als de golfer een spelerskaart via de Tourschool verdient, word deze in categorie 11 of 14 geplaatst, wint hij een toernooi, dan gaat zijn positie omhoog.

Golfers in categorie elf kunnen niet aan alle wedstrijden op de europese tour deelnemen, en dienen hun kansen te pakken als zij die kunnen krijgen. Lafeber en Derksen zaten in categorie 7 en konden overal aan deelnemen, dus bepaalden hun eigen speelschema.