NGF Handicap

Golf Clinic

Uitleg Golf Handicap Systeem

Een golfhandicap is de speelsterkte indicatie van een golfer, door je score bij te houden worden je prestaties zichtbaar. Het hebben van een NGF handicap heeft zijn voordelen. Er zijn een aantal golfbanen in Nederland die een bepaald minimum golf handicap vereisen, hoe lager de hcp (golf handicap) hoe beter de golfer het spel beheerst.

Het GVB geeft aan dat je de basisregels kent en het minimale spelniveau en etiquette beheerst. Met een golf handicap weet men dat je vlot en veilig op de golfbaan zal spelen. Doormiddel van het golfhandicap systeem is het mogelijk dat spelers van verschillende niveaus met gelijke kansen te kunnen spelen. Door het toepassen van het golfhandicap systeem wordt de moeilijkheidsgraad van een baan verrekend met je eigen spelniveau. De hcp geeft aan hoeveel slagen je gemiddeld nodig hebt om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste golfhandicap is 36 en geeft aan dat je een beginnende golfer bent, een speler met NGF handicap nul speelt op proffesioneel niveau. Een golfer met een NGF handicap van 20 heeft over 18 holes, op een Par 72 baan, 92 slagen slagen nodig. Bij een ronde van 89, heeft hij 3 slagen onder zijn handicap gespeeld, dus dat is netto 69. Door de scores van elkaar te vergelijken word bepaald wie de winnaar is. Op die manier kan een golfer met een golf handicap 30 winnen van een golfer met handicap 10 doordat de netto score beter is.

Golf Clinic

Om een Golf Handicap te behalen moet de Golfbaan Qualifying zijn

De golfbaan moet qualifying zijn, dat is in de winter vaak niet het geval, als er aan de baan werkzaamheden worden verricht kan de baan ook non-qualifying verklaard zijn. Als een golfbaan te nat of te droog is of bij een tijdelijke verandering zal een representatieve score niet behaald kunnen worden. Daarom word het aangegeven of een golfbaan wel of niet qualifying is op dat moment, qualifying betekent dat de baan in een staat verkeerd dat de scores gebruikt mogen worden voor het behalen van een golf handicap.

Als een speler een qualifying ronde wil spelen, betekent het dat hij een ronde wil spelen om zijn ngf handicap eventueel bij te stellen. Dit dient aangeven te worden voordat men afslaat, bij de registratie van de flight of het afrekenen van de greenfee. Wedstrijden die gespeeld worden op een baan die “qualifying” is zullen tevens tot bijstelling van de golf handicap leiden, in een wedstrijd kan niet gekozen worden of de speler qualifying speelt of niet. De spelvorm is tevens van belang, bij matchplay of foursome wedstrijden kunnen er geen qualifying kaarten worden ingeleverd, bij strokeplay en stableford wedstrijden kan dat wel. Als een scorekaart “qualifying” is, wordt de nieuwe golf handicap van de speler na de ronde aangepast. Als je onder je golf handicap hebt gespeeld gaat je hcp naar beneden. Als je boven je hcp hebt gespeeld zal je ngf handicap worden verhoogd. Mits van tevoren aangekondigd, is het tegenwoordig mogelijk voor spelers met golf handicap 11 of hoger, om een qualifying kaart te lopen over 9 holes.

Uw eerste NGF handicap

Om je golf handicap te behalen dien je binnen 1 kalenderjaar 3 qualifying kaarten ingeleverd te hebben bij de NGF, de Nederlandse Golf Federatie. Deze kaarten moeten door een marker ondertekent zijn. Minimaal 1 van die kaarten moet een hogere score hebben dan 36 stablefordpunten. Op basis van de ingeleverde kaarten wordt je golfhandicap berekend. Je ontvangt van de NGF een nieuw pasje waar je golfhandicap op vermeld staat.

Golf Clinic

Een Golf Handicap kan tegenwoordig voor iedereen

Voor 2007 was het noodzakelijk om het NGF regelexamen te halen hiermee werd aangetoond dat je de regels kent zodat je de score op een juiste manier gebruikt. Het halen van een apart examen is per 1 januari 2007 niet langer noodzakelijk. Tegenwoordig kan iedereen met een GVB een ngf handicap halen. Goede kennis van de golfregels en het correct toepassen daarvan blijft van groot belang. Er moet een “Marker” meelopen die de score bijhoudt en de kaart ondertekent. Dit kan een medespeler zijn, de golfer is echter zelf verantwoordelijk voor de juistheid van zijn eigen score. De marker is een medespeler die een controlerende rol heeft, hij hoort de scorekaart in te vullen en af te tekenen wat aangeeft dat de speler op een juiste manier de regels heeft toegepast.

Bereken uw handicap