Een Golfclub is het gereedschap voor de Golfer

Golfclubs maken de golfset

Golfclubs zijn essentiële benodigdheden voor het beoefenen van golf. Je golfset samenstellen met de juiste golfclubs is van groot belang. Dankzij het internet en de zwakke dollar is een goede set kwaliteit golfclubs zeer betaalbaar en grensloos geworden.

Wereldwijd is GolfDiscount.com de grootste aanbieder van goed en goedkoop golfequipment van alle Topmerken.

Houten of Woods

Houten zijn ontworpen om grote afstanden te overbruggen en zijn minder precies. Vroeger werden deze golfclubs van hout gemaakt vandaar de naam. In een standaard golfset zitten drie Woods, een driver, een Wooden 3 en een Wooden 5.

Driver

De Driver gebruikt men om de golfbal zo ver op de fairway als mogelijk te slaan op een par 5 of een par 4 hole. De andere Woods in je golfset zijn gemaakt voor de slagen op de fairway, daarom ook wel fairway woods genoemd.

Fairway Woods

Fairway woods worden gekenmerkt door meer loft en een kleiner clubhead dan een Driver. Deze golfclubs speel je vanaf de Fairway maar worden tevens gebruikt op de afslag op kortere holes om meer nauwkeurigheid op de golfbal te krijgen. Hoger genummerde woods zijn nauwkeuriger en hebben meer loft, de golfclub met een lager nummer in je golfset heeft minder loft dus sla je de golfbal verder maar minder hoog.

IJzers

IJzers is een verzamelnaam voor verschillende soorten golfclubs, de Lobwedge, de Sand Wedge en de Pitchingwedge. En de ijzers van genummerd van 3 tot en met 9. IJzers zijn voor korte en lange afstanden en geven precieze slagen en hebben een grotere loft dan Houten waardoor de bal hoger door de lucht zal vliegen en niet zover zal doorrollen. De ijzers worden korter naar gelang het nummer van de IJzers naar boven gaat.

Er is keuze uit drie type ijzers de muscle back, de cavity back en de Cast irons.

Blade ijzers

Worden ook wel Muscle back Irons genoemd geven meer gevoel en controle maar zijn minder vergevingsgezind dan een Cavity Back ijzer. Als de bal op niet op de sweet spot word geraakt zal het gevolgen hebben voor de slag. Daarom worden Muscle Back ijzers veel gebruikt door lage golfhandicapers

Cavity Back Irons

Cavity back ijzers hebben een scherp slagvlak met aan de achter kant een holling. Hiermee word het gewicht beter verdeeld over de hele clubhead waardoor de off-centre slagen in schade worden beperkt.

Cast Irons

De Cast Irons zijn tegenwoordig de ijzers die steeds meer gebruikt worden. Dit zijn meer vergevingsgezinde en grotere golfclubs waarbij het clubhoofdgewicht achter het raakpunt op de golfbal is gezet, deze technologie zorgt er voor dat als de bal niet precies goed geraakt wordt nog goed terecht zal komen.

Wedges

Naast ijzers heb je verschillende soorten wedges. De meeste wedges hebben het aantal graden van 52° tot en met 64° op het blad of de afkortingen PW, SW en LW in plaats van een nummer.

Pitching wedge

48 graden loft voor korte pitches naar de vlag, de approaches, tevens voor ballen die diep in de bunker liggen of bij andere stiuaties die erg lastig zijn.

Sand wedge

Met 56 graden loft speciaal gemaakt voor shots uit de bunker of andere lastige situaties. Deze golfclub is met een gemiddelde lengte van negentig centimeter de kleinste golfclub in je tas.

Lobwedge

60 graden loft lobwedge is ideaal voor meer precizie op korte afstanden en de bal zeer hoog te slaan om bijvoorbeeld obstakels te ontwijken.

Hybride

Ook wel genaamd Utility Club, Troublewood of Troubleshooter kunnen een houten 3, 4 of 5 en ijzer 3, 4, of 5 vervangen. Hybride golfclubs zijn nauwkeuriger dan houten maar eenvoudiger dan lange ijzers.

Putter

Een Putter behoort altijd in je golfset aanwezig te zijn. Putters zijn de golfclubs die men op de Green gebruikt. Putters hebben gemiddeld 2 tot 3 gr loft, en hebben een lengte van 35 inch. Er zijn ook lange putters om tegen je tegen buik, borstkas of op de kin te houden. Putters zijn kwetsbaarder voor doorbuiging en breuken omdat ze van een minder hard metaal zijn gemaakt dan andere golfclubs.

Mallet Putters

Hoekig of halfrond gevormde achterkant plus een platte en grote onderkant. Mallet Putters putten met wat meer vergevingsgezindheid.

Blade Putters

De traditionele putter, rechthoekig gevormd. Blade Putters zijn minder vergevingsgezind maar makkelijker op te lijnen.

Verschillende lofts zodat je altijd dezelfde swing kan gebruiken

Doordat de loft van golfclubs allemaal verschillen is het mogelijk met dezelfde golfswing verschillende lengtes te overbruggen. Volgens de spelregels mag een golfer veertien verschillende golfclubs in zijn golfset meenemen. Eén daarvan is de putter.

  • De Driver of houten 1 is de langste golfclub met de minste loft van 9° à 10°. Deze golfclub is om mee af te slaan vanaf een tee op de Tee, met deze golfclub kan de meeste afstand overbrugd worden.
  • Fairway woods zijn genummerd van 3,5,7,9. Fairway woods worden gebruikt op de fairway om vanaf de fairway een zo groot mogelijke afstand te overbruggen, maar ook om mee af te slaan op de Tee. Deze golfclubs zijn minder lang en hebben een grotere loft dan de driver, waardoor de golfbal een hogere baan maakt en stukken minder ver zal rollen dan de Driver.
  • Hybride of troublewoods kunnen de lange ijzers van 1 tot 4 en de Fairway woods 3-4-5 vervangen. Het voordeel van deze clubs zijn dat ze de precisie van ijzers hebben en de afstand van een wood kunnen behalen.
  • Ijzers zijn voor de kortere en meer precisie slagen. De verschillende ijzers zijn genummerd van 3 tot en met 9. Het nummer beschrijft hoe lang de club is en hoeveel loft het raakvlak van de golfclub heeft; hoe hoger het cijfer, hoe korter de golfclub hoe meer loft het clubblad heeft. Hoe meer loft hoe hoger de bal zal vliegen en hoe minder ver die zal doorrollen. Bij een ijzer 3 vormt het clubvlak een hoek van 21 graden bij een ijzer 9 is de loft 43 graden. Zo kan men met steeds dezelfde golfswing slaan maar door de goede keuze van een golfclub toch bepalen hoever je wil slaan.
  • Een pitching wedge is een club met een "loft" van 47 graden of 48 graden, die word gebruikt om de bal van nabij de green zo dicht mogelijk bij de vlag te spelen.
  • Een gap wedge is een wedge die tussen de Pitchingwedge en de Sandwedge zit om het gat van 8° op te vullen en dus van beide iets te hebben.
  • De Sand Wedge is een wedge met een zeer hoge loft van 56 graden speciaal gemaakt voor gebruik in bunkers om een vaak steile bunkerwand te kunnen overbruggen. Voor de kortere slagen op de fairway is deze club ook zeer geschikt.
  • De lob wedge is een wedge met een zeer steile hoek tot wel 65 graden, speciaal voor moeilijke situaties waar een extra hoge balvlucht wordt verlangd.
  • putter: deze golfclub gebruikt om op de green te putten. Het clubblad is bijna verticaal, omdat de bal over de green dient te rollen. Er is een groot verschil in putters.

Grip- Shaft en Clubblad

Een golfclub bestaat uit verschillende delen die invloed hebben op de slag van de bal. De golfclub is in te delen in drie delen, de grip, de shaft en het clubhoofd.

De Grip op de Golfclub

De grip is het bovenste deel van een golfclub waar de club met de handen vastgehouden wordt. Er zijn verschillende soorten grips.

Leren grips

Leren grips zijn grips die gemaakt zijn van leder. Deze grips die men vroeger gebruikte zijn duur en ze zijn niet echt waterbestendig.

Rubberen grips

Rubberen grips zijn waterbestendig en makkelijk op de club te monteren ze zijn het goedkoopst en gaan lang mee.

Shaft

De shaft is het deel in het midden van de golf. Hoe langer de shaft hoe meer afstand overbrugd kan worden.

Clubhoofd

De clubhoofd is het onderste deel van de golfclub. Het clubhoofd is het gedeelte waarmee je de bal raakt, de verscheidene afmetingen en vormen hebben allemaal een groot eigen effect op de baan van de golfbal. Een clubhoofd bestaat uit de volgende delen:

Clubface

De clubface is het gedeelte dat de golfbal raakt. Waarbij centraal de sweetspot, waar het contact met de bal optimaal is en je golfbal de goede snelheid en richting geeft.

Toe and Heel

De hak is het gedeelte dat aansluit aan de shaft, het tegenovergestelde eind heet de teen.

Sole

De zool is het deel van het clubhoofd dat rust op de grond. De vorm is afhankelijk van de golfclub.

Groeven

Het clubblad van een golfclub is uitgerust met horizontale groeven om er voor te zorgen dat de golf bal backspin krijgt.