“Als dat zo is, kan de oorzaak makkelijker te verhelpen zijn dan je denkt.”

Schouder beweging

Je realiseert het misschien niet, maar je schouder komt vaak een beetje omlaag tijdens je slag. Deze beweging dwingt de club om de grond te vroeg te raken. Het gebeurt het meestal als je de bal écht wil raken.

Als je deze beweging maakt dan is het afgelopen

Wat gebeurt er precies als je deze beweging maakt. Het volgende is een goede golftip, ga in je set up positie staan, maak een backswing en houdt stil op de top. Verplaats nu alleen je heupen horizontaal naar het doel en voel hoe je schouders naar beneden gaan. Als je deze beweging maakt is het afgelopen met je, je zal voor 90% van de tijd achter de bal slaan en als je de bal raakt zal het een enorme slice worden. Laterale bewegingen zijn niet goed voor je golfswing.

Om dit probleem te vermijden

Met deze golftip kun je je golfswing vereenvoudigen. Als je goed dòòr de bal wil slaan begint je downswing met je armen en is je onderlichaam stil. Het is moeilijk om het af te leren als het al een gewoonte is geworden, maar als je eenmaal gewend om het goed te doen dan sla je echt door de bal heen. Sommige golfers overdrijven de gewichtverplaatsing. Als je heupen stil blijven dan zal de gewichtverplaatsing op een natuurlijke manier gebeuren.

Laat je schouder niet omhoog komen

Ga naar de top van je backswing en houd je leidende arm zo recht mogelijk, je hoofd en je heupen blijven stil. Zet nu de downswing in, je hoofd en je heupen blijven stil. De volgende stap is om door de rest van je swing je hoofd en je heupen zo te houden. Concentreer je om je voorste schouder sterk en op de bal te houden, dit corrigeert je om de goede baan te houden en om je handen voor je lichaam te houden. Laat je schouder niet omhoog komen en weg van het doel voor impact, dat zal er voor zorgen dat je lichaam voor je handen uitkomt je zal dan de grond achter de bal raken, wat zal resulteren in een enorme slice.

Dus wat kan je doen om dit te corrigeren?

Om te beginnen, probeer aan te leren om je leidende schouder sterk te houden. Houd die schouder “Down” op de bal helemaal door het bal contact, zelfs nadat de bal al is verdwenen en recht over de fairway vliegt. Nadat je impact heb gemaakt met de bal is de leidende schouder nog steeds “op de bal” precies als voor de impact.

Die driehoek is er nog steeds. Het allerbelangrijkste is dat je lichaam niet voor je handen uitgaan. Dit is een enorme verschil zoals je wellicht zult merken als je deze golftip probeert, de linker schouder is hoger dan de rechter schouder.

Dus wat word er bedoelt met "leidende schouder down"?

Met “down” bedoel ik dat de leidende schouder steeds naar beneden naar de bal wijst. Dus ook al lijkt de leidende schouder hoger dan de “volgende” schouder, het wijst nog steeds naar de golfbal bij impact. Dus NIET richting het doel waar je naar toe wilt want dan heb je schouder opgetild en gaat het mis. Hand actie is enorm in dit spel. Je moet leren om goed je handen los te laten door de bal. Dit betekent dat je de handen vrij hebt terwijl de leidende schouder nog steeds “down” op de bal is. Houd de toonaangevende schouder naar beneden en laat je armen en handen vrij door de bal en je zal de bal verder en hoger zien gaan. Het zal echter een tijdje duren om daar aan te wennen.

Armen vrij door de bal

De sleutel is om je armen vrij te laten gaan door de bal, terwijl je linker schouder “down” op de bal is. Om dit te doen moet je met je onderarmen de juiste draai maken, en gebruik je leidende elleboog (niet je schouder) als een scharnierpunt. Een andere manier om deze beweging uit te leggen zou zijn dat je handen nog steeds op weg naar het doel zwaaien, maar je leidende elleboog is bijna gestopt. Nog een golftip zou zijn om de downswing met je armen te leiden. Zeker dat dit precies het tegenovergestelde is van wat je eerder hebt gehoord. Starten van de downswing met de armen is doeltreffend maar een erg lastige techniek. Probeer het maar eens.