Het GVB examen voor het Golfvaardigheidsbewijs

Het GVB Examen

Op de meeste golfbanen in Nederland heeft u als golfer het GVB nodig om speelrecht te kunnen krijgen op de golfbaan, ook in het buitenland geeft het golfvaardigheidsbewijs toegang tot een groot aantal golfbanen.

Het GVB examen bestaat uit een golfvaardigheidstest en theorie- en praktijkgedeelte. De houder van het golfvaardigheidsbewijs heeft aangetoond te beschikken over genoeg kennis van de gedrags- en golfregels, en heeft bewezen het minimaal vereiste spelvaardigheid niveau te hebben bereikt.

Het theorie gedeelte van het GVB examen

Om met goed gevolg te slagen voor het GVB examen dient men op de hoogte te zijn van de golfregels en etiquette. Tijdens het theorie gedeelte van het GVB examen krijg je 60 minuten om 20 meerkeuze vragen te beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 15 vragen goed beantwoorden. Voordat je deel kan nemen aan het praktijk gedeelte van het GVB examen, moet je eerst geslaagd zijn voor het theorie gedeelte van het GVB examen.

Goede manieren om je voor te bereiden op het GVB examen, zijn deelname aan GVB examen theorielessen, er bestaat tevens de mogelijkheid om online GVB-examen oefenen? zodat je in een keer je golfvaardigheidsbewijs kan behalen.

Het is handig om het volgende aan te schaffen:

  • De DVD met Golfregels
  • Het groene NGF regelboekje
  • Het kleine regelboekje

De DVD en het groene regelboekje zijn erg handig bij het leren en bestuderen van de golfregels en etiquette voor het GVB Examen. Deze website staat tevens boordevol publieke informatie om u voor te bereiden op het GVB examen en het fel begeerde golfvaardigheidsbewijs te halen.

Baanpermissie

Een baanpermissie geeft je het recht om op de golfbaan te spelen op de golfclub waar je golfles krijgt.

Slagen voor het theorie examen en instemming van je professional zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van baanpermissie. Een Baanpermissie wordt afgegeven door een golfprofessional als deze vindt dat je voldoende kennis van de golfregels, etiquette en voldoende techniek in huis hebt om zelfstandig op de golfbaan te kunnen spelen zonder GVB, een tijdelijk proefbewijs dus zodat je zonder golfvaardigheidsbewijs kan oefenen op de golfbaan waar je het GVB examen zal gaan afleggen.

Aanmelden voor het GVB examen

Je kan alleen deelnemen aan het GVB examen met een akkoord van je professional. Zonder een handtekening van je pro kan je geen GVB examen afleggen. Hiervoor moet je zelf het aanmeldingsformulier voor het GVB examen in laten vullen door je golfleraar en deze afgeven op de baan waar je examen voor het GVB examen gaat afleggen.

Vaardigheidstest

Sinds 2011 heeft het GVB examen een extra onderdeel, de golfvaardigheids test. Je moet deze golfvaardigheids test goed afronden voordat je aan het praktijk gedeelte van het GVB examen kan beginnen.

Slagen

Tenminste 5 slagen redelijk recht vooruit.

  • Dames: 4 slagen van ten minste 80 meter slaan
  • Heren: 4 slagen van ten minste 100 meter slaan

Approaches naar de Green

Vijf approaches van 20 meter buiten de green. Tenminste 3 slagen moeten, binnen alle redelijkheid, vier meter van de hole te eindigen.

Putten

Vijf Holes putten van een afstand van acht meter van de hole in maximaal 15 keer.

Het praktijk gedeelte van het GVB Examen

Tijdens het praktijk gedeelte van het GVB examen speel je vier Par-4 holes. Een officiele NGF examinator beoordeelt aan de hand van de score én het gedrag op de golfbaan je golfvaardigheid. Het aantal slagen van de drie best gespeelde holes word opgeteld en deze score mag niet meer dan 10 slagen boven Par zijn. Het totaal aantal slagen over drie holes mag niet meer dan 22 zijn.

Tijdens het praktijkexamen heb je het volgende nodig:

  • Het NGF regelboekje
  • Golftas met maximaal 14 clubs
  • Golfschoenen zijn verplicht
  • Eigen Golfballen & Tees
  • Een Pitchfork

Golfbanen zonder GVB

Er bestaat tevens de mogelijkheid om te golfen zonder GVB op golfbanen zonder gvb restrictie. Golf zonder GVB kan bijvoorbeeld op een Pitch en Putt baan, een midgetgolfbaan of op een Golf Simulator in een Indoor Golf Centrum. Er zijn echter volwaardige golfbanen zonder GVB restrictie waar het mogelijk is om te golfen zonder GVB. Hier kan je vaak probleemloos en goedkoop golfen en oefenen voor het gvb examen als je nog niet in het bezit bent van een Golfvaardigheidsbewijs.