KLM Open onderdeel van de Europese Tour

KLM Open

Het Nederlandse Internationaal Open Golf Kampioenschap, ook wel het Dutch Open genaamd, is een Nederlands toernooi dat onderdeel is van de European Tour.

Het toernooi heeft de naam van de hoofd sponsor de KLM. Het eerste Dutch Open toernooi gespeeld op de Haagse Golf & Country Club in 1912, en is een van de langst lopende golftoernooien van de European Tour. De Engelsman George Pannell won het eerste KLM Open golftoernooi. Tot 1933 werd het KLM Open over 36 holes gespeeld. Het Dutch Open is op negen golfbanen in Nederland gehouden: de Haagsche, de Domburgsche, de Kennemer, de Eindhovensche, de Rosendaelsche, de Noordwijkse, de Hilversumsche, de Pan en Toxandria.

Introductie van de wisselbeker

De eerste beker werd drie keer gewonnen door de Engelsman Henry Burrows, te weten in 1920, 1921 en in 1923, daarna mocht hij de trofee houden. Burrows was toen ook al 2 keer de beste professional geweest, maar omdat een amateur het golftoernooi won telde dat niet.

De tweede beker werd driemaal achter elkaar in 1924, 1925 en 1926 gewonnen door alweer een Brit, Aubrey Boomer. In 1927 kwam er een nieuwe trofee op voorwaarde dat het een wisselbeker karakter zou krijgen. Om het negentig jarige bestaansrecht van de Kennemer golfclub in 2009 te vieren zijn de 2 eerste trofee's op het Dutch Open vergezeld met de beker van organisator Robbie van Erven Dorens tentoongesteld. De Robbie van Erven Dorens Trofee is sinds het jaar 2009 voor de beste golf amateur bestemd. In 2010 was Jurrian van der Vaart de eerste winnaar hiervan.

De organisatie achter het KLM Open

In het begin van de Dutch Open werd het toernooi georganiseerd door en gepeeld op de faciliterende golfclub, in nauwe samenwerking met de voorloper van PGA Holland, de NPGA, (de Nederlandsche Professional Golf Associatie). Als de golfsport in het begin van de jaren '80 populair wordt komen er steeds meer toeschouwers en zelfs aandacht van de pers, mede daarom wordt de organisatie uitgebreid. Robbie van Erven Dorens werd aangesteld als de grote man achter het jaarlijkse KLM Open. Robbie trekt sponsors aan, treft onderhandelingen met proffessionele golfspelers om grote namen aan te trekken, televisie publiciteit. This is Golf organiseerd tegenwoordig het KLM Open en het Nederlandse Ladies Open.

De gastheren van het toernooi sinds 1985 zijn de Noordwijkse Golfclub, de Hilversumsche Golf Club en de Kennemer Golf & Country Club.

De KLM verbind wederom haar naam aan het toernooi

In 2003 kwam de KLM weer terug als hoofd sponsor van het golftoernooi, waarmee tevens de naam de Dutch open veranderde in het KLM Open. Van 1981 tot 1990 werd 10 maal het KLM Open toernooi gespeeld en was de nederlandse luchtvaartmaatschappij de grote naam binnen de golfsport.

Op 12 september 2010 heeft het KLM Open voor de 91ste keer plaatsgevonden op de oude Hilversumsche Golfclub die haar 100 jarig bestaan vierde. Toernooidirecteur was Daan Slooter en het prijzengeld bedroeg €1.8 miljoen.

KLM Open 2011

De KLM Open 2011 word van 8 tot en met 11 september op de Hilversumsche Golfclub gespeeld.