De geschiedenis van de Ryder Cup

Ryder Cup

De Ryder Cup is de beker van een belangrijk golftoernooi die in in teamverband tussen twaalf Europese spelers en twaalf Amerikaanse spelers word gespeeld. Ondanks dat de Ryder Cup in 1927 in Amerika is gestart, heeft er in 1926 op de Engelse Wentworth Club een onofficiƫle Ryder Cup afgespeeld.

Toen het Amerikaanse team werd aangekondigd, blijkte dat 5 van de 10 spelers niet uit de VS kwamen, maar er alleen woonachtig waren. Het toernooi werd wel gespeeld maar op voorhand niet geldig verklaard. De Ryder Cup werd in 1927 voor het eerst officieel georganiseerd. In het begin was het een golftoernooi tussen de Amerika en Engeland. In 1979 mochten er ook golfspelers elders uit Europa meedoen. De uit spanje afkomstige Antonio Garrido en Severiano Ballesteros waren de eerste niet Engelsen in de eerste Ryder Cup. Tijdens de 2de Wereldoorlog werden er geen Ryder Cup toernooien gespeeld. De Ryder Cup in 2001 werdt na de aanslagen op 11 september afgelast en naar het volgende jaar verplaatst. Vanaf 2002 wordt de Ryder Cup in de even jaren gehouden.

De formule

Elke golfspeler word door de teamcaptain geselecteerd op basis van eerdere prestaties van het voorgaande seizoen, tevens krijgen beide captains 2 wildcards die hen op het laatste moment van de wedstrijd in de gelegenheid stellen om het team te versterken met de beste spelers op dat moment.

De wedstrijd wordt elke 2 jaar gespeeld, om de beurt Engeland in de Amerika. Het toernooi wordt gespeeld over drie dagen. Voor iedere gewonnen partij ontvangt het winnende team 1 punt, in geval van een gelijkspel krijgt ieder een halfe punt. De Ryder Cup begint op vrijdag met 4 foursomes en 4 fourballs. Zaterdag wordt meestal dezelfde principe gehanteerd, vier foursomes en vier fourballs. Op zondag worden de resterende twaalf singles gespeeld. Alle wedstrijden zijn over achttien holes en de wedstrijdvorm is matchplay. Het eerste team dat 14,5 punten wint, verovert de Ryder Cup. Bij een gelijk spel houdt mag de voorafgaande winnaar de Ryder Cup in zijn bezit houden.